Jan-Olov Carlsson, 2009-11-30
Primtalens ensamhet berättar om hur två ungdomars traumatiska upplevelser som barn präglar deras liv. Båda är solitärer och befinner sig utanför den sociala normen. Kanske därför finner de en själsgemenskap. De attraheras till varandra men när starkare känslor infinner sig väjer de undan. De är som primtalstvillingar som befinner sig nära varandra i talserien men med en siffra emellan. Alltså inte så nära att de kan röra vid varandra.Alice heter flickan i berättelsen. Som liten är hon nära att dö i en skidbacke. Den kvarvarande skadan och värken sätter sina spår. Under tonåren utvecklar hon en anorexi som omgivningen varken vill se eller göra något åt. Mattia har en utvecklingsstörd tvillingsyster. När de var tio år lämnade han henne ensam i en mörk park, trots att han ålagts ansvaret att se efter henne. Hon försvinner spårlöst. Mattis egna skuldkänslor blandas med föräldrarnas outtalade skuldbeläggelse. Han flyr in matematikens ordnade och strukturerade värld.
Under tonåren kommer Alice och Mattia i kontakt med varandra. De kan liknas vid två magneter som reagerar olika beroende av hur polerna är vända, ömsom dras till varandra, ömsom stöts de bort från varandra. I skolan är de särlingarna som gör alla andra normala och perfekta. Inne i en gemenskap, men ändå så utanför. De är så nära varandra men oförmögna att röra varandra. Sitt sociala handicap till trots flyttar Mattia utomlands och forskar. Alice försöker bygga upp ett normalt familjeliv. Men inte helt oväntat kommer deras vägar att korsas på nytt.
Paolo Giordano undviker de mest banala fällorna i Primtalens ensamhet. Det kunde ha blivit en harmlös feelgood historia om två lite udda existenser som till slut får varandra. Så blir det alltså inte. Berättelsen handlar om att det inte bara finns lyckliga eller tragiska slut. Det vi präglas av som barn kan utvecklas till ett livslångt beteende som man inte råder över. Mattia kommer att fortsätta leva utanför normen och Alices självdestruktivitet är starkare än kärleken. Livet fortsätter som det började lyder Paolo Giordanos dystra prognos.
Detta till trots, Primtalens ensamhet är det på alla sätt en charmerande och läsvärd roman och med den har Paolo Giordano gjort braksuccé i hemlandet Italien. Boken har sålt mer än en miljon exemplar. Det är den 26-årige fysikerns romandebut och för den fick han det förnämsta litterära priset i Italien, Primeo Strega. Möjligtvis kunde man ha önskat en mer utpräglad litterär särart i en roman med sådan framgång.