Jan-Olov Carlsson, 2009-11-15

Norrländsk landsbygd på 60-talet. Samtidigt med den dramatiska månlandningen 1969 pågår en rivaliserande uppvakning mellan mor och dotter av en ung man som just anlänt till familjen sin pärlvita Ford Mustang. Den 15-åriga dotterns uppvakande intressen för kropp och lust skildras ömt och finstämt.

Efter flera diktsamlingar romandebuterar Eva Sjödin med Månlandning. Berättelsen är förlagt till norrländsk glesbyggd och med tydliga tidsmarkörer fångar Eva Sjödin skickligt in stämningar i tid och landskap.Till gården där familjen bor kommer mammas kusin Hans, en tilldragande ung man. Han fångar både dotterns och mammans intresse, inte utan en tydlig erotisk underton. Hans lär dottern att köra bil, de gör utflykter till stranden, svärmeriet dallrar i luften.

Pappan tycks vara fullständigt omedveten om vad som pågår. Han sitter som hypnotiserad vid radion och följer varje utsändning om månlandningen. Triangel mellan mor, dotter och den unge mannan utvecklas till en förtätat och alltmer utmanande rivalitet där den ena ger det andra. Nedsjunken i baksätet på Mustangen känner dottern doften av just utlevad lusta alltmedan modern pladdrar i framsätet för att väcka den unge mannens intresse.

Med poetisk och lågmäld prosa förmedlar Eva Sjödin en stark känsla av äkthet kring lust och åtrå, men med få tillfällen för utlevelser. Berättelsen fylls av en kulminerande laddning och dramatik. Närvaron är i det närmaste total i den korta romanen. Pappan upprepar sin olycksbådande utsaga om att minsta rispa på rymddräkten kan göra dem förlorade. Han anar inte risporna i familjens endräkt som hotar att bli till stora revor.