Jon Karlsson, 2009-07-17

Ost till alla möss av Ulf Nilsson är en fin liten filosofisk högläsningsbok i Puh-anda om en mycket liten men i allra högsta grad tänkande mus. Musen är av arten; randig trädgårdsmus och lever på en bondgård med tillhörande ostfabrik, i Sydafrika, i närheten av en flod.

Bondgården heter Klein River Cheese. Där finns mängder av farliga djur att passa sig för som katter, stora råtter och en leopard men också många trevliga och godmodiga djur som mullvaden, klippdassen och stora gårdshunden Nanny. Barnen på gården hittar den lilla musen och vill ha den som sin egen husmus. Så blir det också och den lär sig läsa, skriva och bestämmer sig för att skriva en bok; "En mycket liten bok av en mycket liten mus". Men livet i barnkammaren blir lite ensamt, musen längtar. Längtar efter sin mamma, efter framtiden och efter friheten. Han längtar också efter ost och skriver

" En myket liten mus längtar ost. Ost från mjölk. Mjölk från gräs. Gräs från rengn. Rengn från moln.En myket liten mus längtar moln."

Boken inleds med en karta över bondgården och har för övrigt alldeles underbara illustrationer av den holländska konstnären Gitte Spee.