Minoritetsorkestern är storslagen modern kärlekshistoria, med till viss del Romeo &Julia-tematik, utifrån en nutida nigeriansk kontext. Berättelsen utspelar sig i ett samtida Nigeria, och skildrar Chinonsos och Ndalis kärlekshistoria, och hur allting går snett på grund av de skillnader de båda innehar i det sociala skiktet. Chinonso är en fattig hönsfarmare, nedbruten efter sin fars bortgång och vilse i livet. Han har växt upp utan en mor, och hans syster och han kommer inte överens.

 

Han möter Ndali i en utsatt situation, och hjälper henne, och ingen av dem kan glömma den andre. När de möts igen inleder de en relation, men Chinonso inser snart sitt underläge, Ndali kommer från en välbärgad familj vars föräldrar och bror har starka åsikter om vem hon är tillsammans med, och hur hon ska leva sitt liv. Ndali är inte fördomsfull, hon älskar Chinonso, och är beredd att offra sin samhällsställning för att leva med sin kärlek. Men Chinonso kan inte riktigt finna sig tillrätta med situationen, han önskar kunna ge Ndali mer, hon förtjänar mer än det han kan ge såsom han är nu. Detta leder honom till att försöka förändra sin situation, vilket sätter igång en rasslande kedja av obehagliga händelser som totalt förändrar hans liv, på ett sätt han knappast hade kunnat förutse.

 

Jag vill inte avslöja mer än så, men kan utlova att boken omfamnar en mångfald teman och tar en med på en spännande resa. Det som är speciellt med denna berättelse, är att den är baserad på Igbo-mytologi, och berättad ur perspektivetav Chinonsos skyddsande. Ramberättelsen är att denna skyddsande avger Chinonsos berättelse som ett vittnesmål för att tala för sin värds fördel i en slags rättegång, vi förstår att Chinonso har utfört något form av brott som han nu ställs till svars för inför gudarnas domstol. Vad han gjort och varför, är den gåta som driver berättelsen framåt, och bit för bit lägger vi pusslet, tills vi kommer fram till bokens slut och förstår hela sammanhanget. Ett spännande grepp!

Bokens titel kommer ifrån vad Chinonsos far kallade hönornas gråt, det ljud de åstadkom då någon i flocken blev tagna av höken eller råkade illa ut.

 

Bokreflektion av Mina Widding